2020. március 27.

Tájékoztatás


Kedves Őriszentpéteriek, Kedves Barátok, Ismerősök!

A pozitív visszajelzések alapján bízom benne, hogy hasznos volt a múlt heti tájékoztatás a lakosság egészségügyi-, élelmiszer-, és szociális ellátásában résztvevő intézmények, üzletek, boltok, szolgáltatók működéséről és azok tapasztalatairól. Az országos járványügyi helyzet azóta sajnos sokat romlott - messze van még, amikor hátra lehet majd nyugodtan dőlni - ezért most folytatom a sort a friss tapasztalatok, kérések, ajánlások, jógyakorlatok megosztásával.

Patika
A korábbi kéréseknek eleget téve, az iránymutatásokat betartva, fegyelmezetten folyik a sorban állás és a várakozás. Annyi változás van múlt péntektől életbe léptetve, hogy egy pultnál történik csak a kiszolgálás, ezért egy vásárló tartózkodhat egyszerre a patika épületében. Ez pedig azért van így, mert a falugondnokok által behozott receptek kezelése és kiszolgálása nagyobb kapacitásokat köt le. Mindez az idősebb betegek érdekében történik, akiket próbálunk megkímélni a sorban állástól, a közösséggel való érintkezéstől és ezek járványügyi kockázataitól. Tekintettel arra, hogy a múlt heti erre vonatkozó kérés és felajánlás nem mindenkihez jutott el elektronikus úton, ezért ennek aktualizált változata a Patika ablakába és az élelmiszerboltjainknál is kiplakátolásra került, emlékeztetőül az alábbi tartalommal:
„Felhívás a Gyógyszertári ellátás rendjével és a gyógyszerek kiváltásával kapcsolatosan
A koronavírus járvány miatt a gyógyszertárban egyszerre 1 vásárlónál több nem várakozhat egyszerre. Kérjük az épületen kívül várakozókat, hogy az egészségügyi kockázatok mérséklése érdekében tartsanak egymástól biztonságos távolságot és kerüljék a csoportosulásokat. Az idősebb emberek számára pedig nem javasolt az otthonról történő kimozdulás, különösen a több emberrel való érintkezés, sorban állás. Az őriszentpéteri idősebb betegeinket kérem, Nekik javaslom és segítségképpen fel is ajánlom a falugondnokkal történő gyógyszerkiváltás lehetőségét, amely igényt az önkormányzati Titkárságon, az 548-050-es telefonszámon, ill. közvetlenül Papp László falugondnoknál a 06/30-844-5229-es mobil számon lehet jelezni. Kérem, éljenek a lehetőséggel, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!”
Köszönjük szépen a sorban állók türelmét és megértését!!

Élelmiszer üzletek
A múlt heti roham már kétségkívül lecsengett, viszont a vásárlási kedv azért még a megszokott szint feletti. Ellátási probléma nem tapasztalható, folyamatos az élelmiszer utánpótlás. Ezen a héten már húsárúból is olyan mennyiség érkezik, amelyből nem csak a készleteket lehet feltölteni, aki eddig még nem tette meg, de a Húsvétra is fel lehet már készülni a boltvezetők tájékoztatása szerint. Sertéshúsból kedden, szerdán és pénteken is érkezik szállítmány mindkét üzletbe. Baromfi húsból viszont főként mirelit áru várható. Kedden a Fezo Bolt kap élesztő szállítmányt, szerdán pedig a Coop ABC kap szárított élesztőt és liszt utánpótlást.
Az élelmiszerüzletekben is folyamatosan nő a jó példát mutató vásárlók száma. Egyre kevesebb idősebb vásárló érkezik, ami egyszerre dicséret a belátó idősek és a segítőkész fiatalabbak, gyermekek, rokonok, szomszédok irányában is. Viszont érdekes új tendenciaként volt megfigyelhető a múlt héten a komoly vásárló turizmus megjelenése is. A Fezo Boltban több volt a múlt héten az „idegen”, távolabbi településekről érkező vásárló, mint a helyi, de a COOP ABC-ben is sok „Ismeretlen Arc” fordult meg. Itt is jó lenne a „Maradj otthon!” elvnek a „Vásárolj otthon!” elvvé való tovább fejlesztése, de ez persze nem ennyire egyszerű kérdés.
A bevásárló kosarakat továbbra is mindkét üzletben folyamatosan fertőtlenítik. Kérjük, hogy a termékek válogatásához rendelkezésre bocsátott nylon kesztyűket mindenki használja saját maga és más vásárlók biztonsága érdekében is!

Zöldséges üzlet
A múlt hét első két napján itt is tapasztalható volt a készlet felvásárlási láz bizonyos termékekből (pl. bab), azóta visszaállt a kereslet a normális szintre. Ellátási zavar nem tapasztalható.

Önzetlen felajánlások
Szerencsére mára már ebből is jó sok van, bizonyítva azt, hogy a helyi összefogás eredményeként nagyon magas szolidaritási szint is elérhető a bajban. Bognár László Úr nyitotta a sort, aki 10 őriszentpéteri rászoruló hétvégi étkeztetésének a biztosítását vállalta az önkormányzattal egyeztetve. Tamaskó Gábor Tamás, ispánki Polgármester Úr kezdeményezésére öt őrségi település mosógépet, Kapornaky Sándor kercaszomori Polgármester Úr javaslatára pedig másik öt szárítógépet vásárolt a helyi mentőállomás dolgozóinak, akik nem vihetik haza a munkaruhájukat mosni járvány idején. Tóth Jenő Jegyző Úr koordinációjával maszkokat varrnak egy helyi műhelyben. Ezen kívül számos egyéni megkeresés és felajánlás is befutott hozzám önkéntes munkára. Mindannyiuknak és a kezdeményezések megvalósítóinak is őszintén köszönöm!!! (Bocsánat érte, ha valakit most kifelejtettem, vagy nem jutott el hozzám a felajánlás híre! Ígérem, jóvá teszem és bepótolom!)

Maszk használat
Arra kérek és bíztatok ezúton is Mindenkit, hogy aki rendelkezi maszkkal, legyen az akár házilag készített, varrt vagy barkács célú is, az bátran használja! Gondoljunk arra, hogy 3-4 héttel ezelőtt még megmosolyogták azokat, akik elkezdtek élelmiszerkészleteket vásárolni. Mára kiderült, hogy Ők voltak az előrelátók. Ne restellje, ne féljen attól senki, hogy mit szólnak hozzá a szomszédok, ismerősök, CSAK HASZNÁLJA, amikor boltba, patikába, egészségügyi intézménybe vagy bármilyen hivatalba, üzletbe kell mennie, mert ÉLETET MENTHET! A magunkét és a közösség tagjaiét is.
Tudom, hogy sajnos többen vannak, akiknek semmilyen maszk nem áll a rendelkezésére. A mai napon Majthényi László Megyei Elnök úr segítségének köszönhetően sikerült megrendelni egy nagyobb készletet sebészeti maszkból kéthetes szállítással, amelyből minden háztartásba szeretnénk eljuttatni majd legalább 1-1 darabot. 100 db FFP-2-es egészségügyi maszk is beszerzésre kerül, amiket egészségügyi-, szociális- és a kereskedelemben dolgozó munkatársak védelmében vetünk majd be.

A tanácsok és az intelmek egyébként kezdik elérni a céljukat, hiszen egyre többen viselkednek tudatosan, fogadják meg a jótanácsokat és tesznek eleget az óvatosságot szem előtt tartó kéréseknek a megváltozott helyzetnek megfelelően és valamennyiünk biztonsága érdekében, amit szívből köszönök!
A teljeskörűséget azonban még messze nem értük el, ami továbbra is nagyon komoly kockázati tényező. Hiába viselkedünk tudatosan és vagyunk óvatosak például a patikában, ha ugyanakkor több órát töltünk el kisebb vagy nagyobb társaságban valamelyik vendéglátó egységben és ezzel felesleges veszélynek tesszük ki magunkat és ezáltal családtagjainkat is.

Tudom, komoly próbatétel előtt állunk valamennyien és talán éppen az a legnehezebb benne, hogy elszigetelten, bezárkózva és az aggodalmainkkal, félelmeinkkel, a világból – főként Olaszországból érkező rémisztő hírekkel összezárva kell átvészelni azt az időszakot, amiről még csak azt sem tudjuk, hogy meddig tart. Mennyivel könnyebb lenne, ha a vészterhes időkben is nap mint nap találkozhatnánk a barátainkkal és a helyi közösséggel, hiszen annyi megbeszélni valónk akad. De éppen ezt nem szabad csinálni! Egyedül, de a barátok, ismerősök bátorító és erőt adó közelségében muszáj ezt most végig csinálni és azzal a tudattal, hogy családunkat, barátainkat és Őriszentpéter közösségét is védjük ezzel a felelős és önmegtartóztató viselkedésünkkel.
Nagy-nagy köszönet érte! És soron kívül köszönöm meg valamennyiünk nevében az elmúlt heti önzetlen és lelkiismeretes fáradozását az egészségügyi dolgozóknak, külön a Doktornőknek, Asszisztenseknek, ügyeleti ellátásban résztvevőknek, patikai munkatársaknak; a szociális területen tevékenykedő minden munkatársunknak és segítőnknek; a kereskedelemben dolgozóknak, itt külön az élelmiszer üzleteink valamennyi dolgozójának és helyi vezetőiknek, önkormányzati és hivatali munkatársaimnak, akik a veszélyekkel dacolva és megnövekedett feladat teherrel, de hivatásuk szem előtt tartásával dolgoztak, dolgoznak értünk!!!

Most vigyázzunk igazán egymásra és saját magunkra!

Köszönettel:

Őr Zoltán
polgármester