2020. április 25.

Tájékoztatás


Kedves Őriszentpéteriek, Őrségiek! Kedves Barátok, Ismerősök!

Ismét aktuálissá vált néhány közérdekű bejelentés, amelyek között most akadnak jó és rossz hírek egyaránt. Kezdjük a nehezével!

Őrségi Vásár. Tekintettel arra, hogy semmilyen szempontból nem látszik a létjogosultsága a két hónap múlva esedékes tízezres nagyrendezvény megtartásának, ezért fájdalmas, de nyilvánvaló döntés, mely vélhetően senki számára nem okoz meglepetést, az idei Őrségi Vásár elmaradása, amelyet ezúton hivatalosan is bejelentek.

Kijárási korlátozások. A kijárási korlátozásra vonatkozó központi rendelet március 28-a óta már önmagában is tiltja a szálláshelyek üdülési-, turisztikai- és szabadidős célú igénybevételét minden külön önkormányzati intézkedés nélkül is. A COVID – 19 járvány további terjedése, a fertőzöttek és az elhalálozások számának növekedése sajnos Húsvét után sem teszi lehetővé álláspontom megváltoztatását a külső területekről, távolabbi városokból, településekről az Őrségbe látogatásokat- és ezáltal a szükséges korlátozó óvintézkedéseink megtételét illetően. Mindezek miatt ebben a helyzetben továbbra is az elsődleges kötelességnek tekintem a lakosság biztonságának és már a biztonság érzetének megóvása érdekében is a nem jogkövető magatartás elleni fellépést, amit a helyi polgárőr szervezetek együttműködésével és a rendőrség nélkülözhetetlen háttértámogatásával oldunk meg. Ez a jogosultság rendeleti úton is megerősítésre kerülhet ismételt központi felhatalmazás által, amely a Magyar Közlönyben már meg is jelent. Ennek köszönhetően a korábbiakban már alkalmazott korlátozó óvintézkedéseket ismét hatályba léptetem 2020. április 25. 0:00 órától 2020. április 26. 24:00 óráig, mely az alábbiakra terjed ki:
1. Az alábbi közterületeket lezárom és megtiltom az őriszentpéteri lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezők kivételével:
(1) a park,
(2) a parkerdő,
(3) a focipálya,
(4) a középkori téglaégető, és a
(5) város központjában lévő szökőkút környéke
(6) az Árpád-kori katolikus templom látogatását.

2. A szállásokra történő érkezést a kijárási korlátozás idejére megtiltom.

Megköszönöm az őrségbe látogatni készülők további türelmét és az intézkedések támogatását!Szorgalmazom továbbra is az őrségi polgármesterek egységes fellépését.

Maszk használat. Ismét szükségesnek érzem annak tudatosítását, hogy a dolog egyáltalán nem veszített aktualitásából, sőt!! Jól megfigyelhető ugyanis, hogy a korábbi hírek és kérések hatására kialakuló kezdeti lelkesedésünk sajnos alább hagyott a maszkok használatát illetően. Ez bizonyára annak is betudható, hogy kezdünk már egy kicsit belefáradni a járvány elleni védekezésbe, nem érzékeljük testközelből a veszélyt – ez természetesen óriási szerencse is, de nem utolsó sorban az eddigi egyéni és közösségi óvintézkedéseink eredményességét is dicséri – és a szép tavaszi időjárás is felszabadultabbá és talán kevésbé óvatossá tesz bennünket. Pedig a járvány az egész országban terjed, a kimutatott fertőzések száma már elkerülte a 2000-et és nem lassul. (Amikor először javasoltam a maszkok használatát, akkor ennek a számnak a tizedénél sem jártunk!!!) A nem kimutatott fertőzések száma pedig ennek a sokszorosa is lehet. Azóta sikerült a lakossághoz is maszkokat eljuttatni, illetve az Iparcikk Boltban is elérhetővé vált. Újra azt javaslom és szépen kérem, hogy használjuk maszkjainkat ha a közterületeinken nem is feltétlenül (azért itt is ajánlott), de a helyi üzletekben, gyógyszertárakban mindenképpen. Ezek azok a helyszínek ugyanis, ahol szinte minden Őrségben élő és ide látogató ember megfordul, tehát eleve magasabb kockázattal kell számolni. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a maszk használatával nem csak magunkat és a többi vásárlót óvjuk, hanem azokat a kereskedelmi és egészségügyi dolgozókkal is kifejezhetjük ezáltal a szolidaritásunkat, törődésünket, áldozatos munkájukkal szembeni szimpátiánkat, akik egész nap a tűzvonalban dolgoznak a mi ellátásunk és egészségünk érdekében! Ne (csak) tapssal fejezzük ki az irántuk érzett nagyrabecsülésünket, hanem ezzel a gesztussal is vigyázzunk rájuk!!!

És akkor jöjjön néhány jó hír a végére!
Óvoda. Örömmel értesítem mind a mostani és majdani óvodásainkat, kedves szüleiket, a helyi és térségi lakosságot, hogy az Irány a Pálya program keretében multifunkciós (pl. foci- és kosár) rekortán borítású óvodai sportpálya valósulhat meg a 3. fényképen is látható területen, 8x16m2-en. Nagy tisztelettel megköszönöm V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő úr és Kevy Albert képviselő társam segítő támogatását!

Intézmények. Elkészült a Szikszay Edit Művelődési Ház és az Őrségi Vadászati Kiállítás épületének feliratozása, erősítve és egységesítve Őriszentpéter településközponti épületeinek arculati megjelenését, lásd a fényképeken!

Sárga Ház – Pékárú Bolt. A tegnapi nap folyamán aláírásra került a vállalkozóval a bérleti szerződés, aki május elején kívánja megnyitni a földszinti részen az üzletet. Ez a térség alapélelmiszerekkel való ellátásában és a kínálat bővítésében is fontos szerepet játszik.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Óvjuk továbbra is türelemmel egymást és családjainkat, és ne felejtsünk el külön gondolni a kereskedelmi, egészségügyi és szociális területen dolgozókra, közfeladatokat ellátókra sem!

Őr Zoltán
polgármester