Polgármesteri tájékoztató


Kedves Őriszentpéteriek, Kedves Ismerősök!

A közösségi szinten megtett egészségügyi óvintézkedéseken túl mindenképpen érdemes és kell is beszélni az egyéni szinteken érvényesítendő változtatásokról is, hiszen a járvány terjedése elleni védekezés csak így lehet eredményes. Nem elég ugyanis közösségi szinten megelőzni és óvatosnak lenni, egyénileg pedig semmit nem tenni ennek érdekében. Magyarázó példákért pedig nem is kell messzire menni, hiszen mindannyian a megszokásaink rabjai vagyunk. Ezért muszáj felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapi rutinjaink, az önkéntelen és természetes mozdulataink, teljesen emberi és baráti gesztusaink – egy-egy kézfogás vagy puszi üdvözlésképpen, vagy odalépni ismerőseinkhez váltani néhány szót – most veszélyeket hordoznak magukban nem csak magunkra, de másokra nézve is. A természetes reakcióink bajba sodorhatnak mindannyiunkat! Tudom, szittya magyarok, ráadásul kemény és belevaló őrségi gyerekek vagyunk, akik elméletben kisujjal leszkanderozzuk a HIV-Ebola-koronavírus combót is egyszerre, de józan eszünkkel tudjuk, hogy a gyakorlatban egy láthatatlan ellenséggel és ilyen szintű egészségügyi kockázattal szemben nem segít a magyar virtus, mint harcmodor. Most inkább a kínai emberek fegyelmezettsége lehet a célravezető stratégia. Szerencsére már egyre többen viselkednek tudatosan és átgondoltan Őriszentpéteren is. Kérem fogadjuk el, hogy most ez a követendő minta!
Ezek után és mindezek szem előtt tartásával a veszélyhelyzetben kulcsszerepet játszó intézmények, cégek tapasztalatait, kéréseit és ajánlásait szeretném közvetíteni és bemutatni a jó gyakorlataikat.

Gyógyszertári ellátás
A koronavírus járvány miatt a gyógyszertárban egyszerre 2-3 vásárlónál több nem várakozhat egyszerre. Kérik az épületen kívül várakozókat, hogy az egészségügyi kockázatok mérséklése érdekében tartsanak egymástól biztonságos távolságot és kerüljék a csoportosulásokat. Az idősebb emberek számára pedig nem javasolt az otthonról történő kimozdulás, különösen a több emberrel való érintkezés, sorban állás. Őket kérem, Nekik javaslom és segítségképpen fel is ajánlom a falugondnokkal történő gyógyszerkiváltás lehetőségét, amely igényt a Titkárságon, az 548-050-es telefonszámon, ill. közvetlenül Papp László falugondnoknál a 06/30-844-5229-es mobil számon lehet jelezni. A hivatalos ajánlásoktól eltérően a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem célszerű a 3 havi gyógyszeradagok azonnali, egyidőben történő kiváltása, hiszen ha mindenki egyszerre akarja kiváltani ezt a mennyiséget – gyakorlatilag éppen ez zajlik most – akkor a betegek egy részének nem juthat már aznap, mivel nincs ekkora készlet. Másrészt nem is indokolt 3 havi adag azonnali kiváltása, mivel a gyógyszergyártásban nincsenek fennakadások, a szállítási és a készletezési kapacitások nem tudják egyszerre kiszolgálni ezt a rohamot.

Posta
A szolgáltatásokban nincs semmilyen fennakadás, az ügyfélfogadás tekintetében a gyógyszertárban is bevezetett gyakorlatot alkalmazzák, itt is egyszerre 2-3 ügyfél tartózkodhat egyszerre a posta épületében. A kívül várakozóktól itt is szeretném kérni a gyógyszertárnál már leírt ajánlások betartását!

Élelmiszer üzletek
Az üzletvezetők tájékoztatása alapján egyik őriszentpéteri boltban sincs ellátási probléma, egyedül a fokozott kereslet miatti rendelés összetorlódások miatt alakulhatnak ki késedelmek a szállításban, pl. a hústermékek esetén. A nehézséget itt is, akár csak a gyógyszertárakban, a „bekészletezési” viselkedésünk jelenti. Sokkal többet viszünk haza, mint amennyire szükségünk van, másoknak pedig esetleg semennyi nem jut. Pedig a kézfertőtlenítőtől eltekintve nincs hiánycikk, mivel folyamatos a termelés és a gyártás. A kiszolgáló kapacitások bírják a boltjainkban a megnövekedett keresletet, a szűk keresztmetszetet a pillanatnyi készlet- és a szállítási kapacitások jelentik. Illetve a friss húsáruk, főként a baromfi termékek esetén az impulzusszerű óriási keresleti lökést a baromfi vágásokkal nehéz lekövetni, nem lehet ennyivel többet vágni egyszerre. Ha húsáruból is mindenki csak a szokásos mennyiséget vinné, akkor még ezek a késedelmek sem lennének érzékelhetők. Jó gyakorlatként mindkét boltban sokkal gyakrabban fertőtlenítik a bevásárló kosarakat és kettesével-hármasával-ötösével lecsomagolják a kifliket, zsemléket. Ami veszélyfaktor, az a zöldség és gyümölcs áru „kézi mustrálása” a vásárlók részéről. Ha csak akkor fogjuk meg az árut, ha el is hozzuk, akkor nem veszélyeztetünk másokat esetleg tudtunkon kívül.
A FEZO Boltban az eddigi tapasztalatok alapján negyed 1 és fél 2 között, a COOP ABC-ben pedig 2 és 4 óra között jár a legkevesebb vásárló, ha kerülni szeretnénk a tömeget, bár a közlés hatására nyilván változni fog a helyzet.

Helyi termelők
A kényszerű óvintézkedések már korábban kiterjedtek az Őrségi Termelői Piac bezárására. A lakosság alapvető élelmiszerekkel való zavartalan ellátása érdekében még ha más formában is, de érdemes számon tartani és élni ezekkel a lehetőséggel. Jelenleg két alapvető élelmiszer előállítóval vettem fel a termelői piacosaink közül a kapcsolatot, akik továbbra is vállalják a vásárlók fogadását, kiszolgálását és a házhoz történő kiszállítást is az egészségügyi és járványügyi előírások betartásával. (A kiszállítás részleteiről az érintettek adnak további felvilágosítást.) Az elérhetőségeik:

Németh Anita Eszter 9938 Nagyrákos, Alsószer 38. Sajt, joghúrt, túró, tej
06/206617627
Tóth Károly 8958 Iklódbördőce, Fő u 102. Mangalica, egyéb húsok, tojás, feldolgozott növényi eredetű termékek, zöldségfélék 06/709400435

A kezdeményezésben résztvevő helyi termelők sorát, ahogy az újabb tapasztalatok, kérések, ajánlások sorát a közeljövőben folytatom majd.

Addig is köszönöm a figyelmet! Továbbra is vigyázzunk egymásra!!!

Köszönettel:

Őr Zoltán
polgármester