Previous
Next

Kiemelt hírek

Eseménynaptár

Legutóbbi pályázat

Őrségi Teleház

Az Őrségi TeleHáz – az első magyarországi teleházak egyikeként – 1997 augusztusában nyitotta meg kapuit az Őrség szívében, Őriszentpéteren. Többfunkciós, közösségi élettér, információs pont, informatikai, oktatási, szociális és kulturális funkciókat lát el. Fenntartója helyi civil szervezet: az Őri Alapítvány.

1996-tól egyre nagyobb szerepet játszott az Alapítvány életében az a közösségi élettér, közművelődési komplexum, amely az egykori Novák-féle gőzmalom és a volt Tsz major egyes épületeinek felújításával, rehumanizációjával jött létre Őriszentpéteren.

Itt nyílt meg 1997 augusztusában az Őri Alapítvány TeleHáza. Ez az informatikai, oktatási, szociális és kulturális funkciókat ellátó lakossági szolgáltatóház az első magyarországi teleházak egyike volt. 2002-ben vette fel az Őrségi TeleHáz nevet.

Az Őrségi TeleHáz 2001-től foglalkoztatási információs szolgáltatást nyújt a megyei, majd a regionális Munkaügyi Központ támogatásával. A térségben élő csökkent munkaképességűek számára információs szolgálatot tartott fenn a Szociális Minisztérium programjának keretében 2002-2004-ben. Itt épült fel a Triangulum közösségi rádió stúdiója 2004-ben. 2005-től E-Magyarország pontként is működik. 2007-től kibővült a TeleHázban elérhető munkaerő piaci szolgáltatások köre.

A malomépület további terei kiváló kiállítási helyszínnek bizonyultak. A képzőművészeti kiállításokon túl szakkiállítások és vásárok (pl. a „Természetesen, Őrség!” bio-kiállítás és vásár) zajlanak itt rendszeresen.

A hajdani bikaistálló és pajta – ma Pajtaszínház – 1996 Pünkösdjén debütált alkalmi színházteremként, a Virágzás Napjain. Ebben a rusztikus környezetben számtalan, forró hangulatú színházi, irodalmi és zenei eseményre került sor azóta. Társalgója csoportos étkező és kiállítóhely egyben. Mellette működik – az egykori műtrágyatárolóból lett – Játékszín, ez a nagy befogadó képességű fedett, szabadtéri színpad. Nyári időszakban ideális helyszíne a koncerteknek, táncháznak, mozi előadásnak, de volt már itt lakodalom, ikebana bemutató és íjász-gyakorlat is.

Az Őrségi Teleház működésének célja a helyi közösség szolgálata naprakész tájékoztatás útján, az Őrség idegenforgalmának fejlesztése, természeti és néprajzi értékeinek bemutatása, a helyi hagyományok ápolása, kulturális és művészeti programok összehangolása és szervezése, a civil kezdeményezések felkarolása és támogatása.

Néhány kiragadott példa az Őrségi TeleHáz tevékenységi köréből:

különböző OKJ-s képzések ( számitógép-kezelői, kosár és fonottbútorkészitő, szövő, biogazda képzés stb)
1999.évtől ECDL vizsgaközpontként is működünk, többek között a Nyugat-Dunántúli Régió teleházaiban dolgozó munkatársak informatikai képzését végeztük,
helyet adtunk számos megyei, országos és helyi tanácskozásnak, börzének és fórumnak,
a helyi nyilvánosságért dolgozó civil szervezetek munkatársainak, szerkesztőinek képzésében vettünk részt,
főiskolások, középiskolások szakmai gyakorlatukat töltik nálunk,
évek során több mint 40 civil szervezet, térségi önkormányzatok és 7 külföldi delegáció kereste fel teleházunkat tapasztalat csere és leendő teleház létrehozás céljából,
szociális közmunkaprogram keretében időskorú egyedülálló személyeknél külső környezetgondozói munkát végzünk. (2001-2002)
a térségben élő megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyek számára információkat és segítséget nyújtunk elhelyezkedésük megkönnyítéséhez. (2002-2004)
az Őrségi falvakban élő munkanélküliek, helyi vállalkozók 2 éve nálunk munkaerőpiaci és fogalakoztatási információkhoz juthatnak.

Őrségi Teleház