Previous
Next

Kiemelt hírek

Szabadság értesítő

2024.06.07- 06.17.-ig szabadság miatt a gyermekorvosi rendelés ideje megváltozik: Rendelési idő: 12:00-13:00         

Eseménynaptár

Legutóbbi pályázat

Őri Alapítvány

Az Őri Alapítvány 1993 végén alakult kulturális, szociális és környezetvédelmi indíttatással az Őrségben. Az alapítók úgy vélték, hogy a külső, természeti értékek megóvásához is a belső értékek gyarapításán át vezet az út, ezért az alapítványi célok között kiemelt szerepet kaptak a kulturális és pedagógiai célkitűzések.

Az alapítvány első – mára hagyományt teremtő – kezdeményezése volt 1994-ben a Virágzás Napjai. Ez a négynapos művészeti fesztivál és „emberi találkozó” azóta minden évben, Pünkösdkor, újra megrendezésre kerül különböző őrségi helyszíneken. 2010-től jó minősítésű művészeti fesztivál.

„Gondolkodó együttlét” volt a címe annak a hétvégi előadás sorozatnak, amelyet 1995-ben szervezett az Alapítvány, a tudomány és a művészet különböző rangos és hiteles képviselőinek részvételével.

1996-tól egyre nagyobb szerepet játszott az Alapítvány életében az a közösségi élettér, közművelődési komplexum, amely az egykori Novák-féle gőzmalom és a volt Tsz major egyes épületeinek felújításával, rehumanizációjával jött létre Őriszentpéteren.

Itt nyílt meg 1997 augusztusában az Őri Alapítvány TeleHáza. Ez az informatikai, oktatási, szociális és kulturális funkciókat ellátó lakossági szolgáltatóház az első magyarországi teleházak egyike volt. 2002-ben vette fel az Őrségi TeleHáz nevet.

1995 és 1997 között működött az alapítványon belül a „SzerkesztŐrség” elnevezésű operatív média-csoport, mely a közösségi média különböző formáit indította útjára az Őrségben.  Az első nyomtatott sajtótermék az „Őrségi Kalendárium” című negyedéves folyóirat volt (1995), ezt követte az „Őrségi Harangszó” (1996-97). Ezeknek a helyére lépett az „Őrvidéki Civil Tükör” – az Őrvidéki Civil Szövetség jóhírmondója (1997-1999). Később – az Alapítvány kiadásában – jelent meg Őriszentpéteren a Szentpéteri Krónika című újság (2002-2005), majd 2006-tól a Hétrétújság című térségi havi lap. 1997-ben indult az orsegitelehaz.hu honlap, majd további tematikus honlapok (viragzasnapjai.hu;  hetretorszag.hu; triangulum.hu). Az elektronikus média térnyerésével a helyi nyomtatott sajtó szerepét átvette a közösségi rádió (2005) és Alapítvány által fenntartott orseg.hu térségi portál.

Hosszú évekig tartó próbálkozás és kényszerű várakozás után szólalhatott meg 2005 januárjában a ” Triangulum Rádió”, az Őrség közösségi rádiója. A heti 20 órás adást helyi önkéntesek és az Alapítvány munkatársai készítették. A műsor a 88.7 MHz-en volt fogható Őriszentpéteren és környékén, illetve on-line is hallgatható volt a rádió honlapján keresztül. Lelkes kis rádiós csapat verbuválódott össze az évek során, ám 2012-ben, rajtunk kívülálló okok miatt rádiónk elhallgatott.

Az Alapítvány kiadói tevékenysége nyomán született 2001-ben Soós Ferenc: „Gabonák dicsérete” c. könyve. 2007-ben jelent meg – helyi gyűjtés alapján – az „Ízes Őrség” című recept gyűjtemény. 2008-2009-ben szerkesztették a TeleHáz munkatársai az őrségi településeket bemutató sorozatot, melynek keretében napvilágot látott „A történelmi Őrségben – Bajánsenye” és a „Fazekasok földjén – Magyarszonbatfa” c. monográfia. Több kiadást is megért az Őrséget és vidékét bemutató turisztikai kiadvány, az „Őrség – az örökség”, melynek legutolsó, bővített kiadása 2016-ban jelent meg, magyar, angol, német és szlovén nyelven.

1996-ban Őrségi Hétrét Művészeti Csoport néven amatőr színjátszó csoport alakult az Alapítványon belül. Első bemutatkozásuk 1996 decemberében volt. A kercaszomori faluházban előadták a három főrévi karácsonyi játék egyikét, a Pásztorjátékot. A következő években, advent idején összeállt a változó összetételű, alkalmi színtársulat. A Pásztorjátékkal és a Paradicsomi játékkal 1997-2002 között megfordultak a környező őrségi falvakban, Szombathelyen és Szentgotthárdon.

Az Alapítvány berkeiből indult és tette ismertté nevét az ír és magyar népzenei elemeket sajátosan ötvöző zenekar, a Hétrét együttes is. 2000-2002 között évente Ír Kulturális Tábor (röviden: „Írség”) ütött tanyát nálunk, Őriszentpéteren. Szervezésében a Magyar Ír Baráti Társaság és a Bran együttes voltak a partnereink.

2001 nyarán „Hétrét Nyári Esték” sorozatcím alatt az Alapítvány színházi és zenei esteket rendezett. Ez volt az előjátéka a következő év nagy vállalkozásának, amely 2002. augusztus 14-én debütált. A Hétrétország – a szerek és porták fesztiválja azóta összeforrt a vidékkel és minden augusztusban újra éled. A közösségi és művészeti programok mellett egyedi sajátossága a Nyitott Porták hálózata. A fesztivál 10 napja alatt helyi érdekességgel bíró magánházakba, kézművesek műhelyeibe, művészek műtermeibe nyerhetnek bebocsátást az érdeklődők. Hétrétország 2007-ben megkapta a Nyugat-Dunántúli Turisztikai Régió kiemelt kulturális rendezvénye címet. 2009-től jó minősítésű művészeti fesztivál.

2013 egyedi műfaji meghatározásra tért át: fesztiválból „köztivál” lett – evvel is hangsúlyozva közösségi elköteleződését.

2005-től az Őri Alapítvány szervezésében került megrendezésre az Őrség szokásos őszi eseménye, a „Természetesen, Őrség! – öko kiállítás és vásár”, melynek keretében a tájegység környezeti és természeti adottságai mellett a hagyományos termelési módok, a helyi feldolgozású termékek, a népi kismesterségek kerülnek előtérbe.

2006 nyarán rendezte az Alapítvány a Triangulum Zenei Napokat, Őriszentpéteren. A két napos program során 3 osztrák és 3 magyar rock együttes lépett fel a Szabad Színpadon.

2006. október 21-22-én zajlott az Élő Emlékezet Ünnepe az Őrségben, mely az Alapítvány úttörő kezdeményezése volt az ökumenikus egyházak és más civil szervezetek részvételével. Ez alkalommal került sor az 1950-es kitelepítések őrségi áldozatainak tiszteletére emelt emlékmű avatására és emlékfa ültetésre az őriszentpéteri református templom kertjében.

A szociális tevékenységek sorát az Alapítvány 2001-ben indította egy szociális környezetgondozói munkacsoport létrehozásával, a helyi időskorú emberek támogatására.

2003-ban részt vett a „Fogyatékkal élő személyek Európai Éve” című rendezvénysorozatban egy Magyarföldön rendezett eseménnyel.

2013-ban induló projektje, a „Családokkal, Őrségben” (TÁMOP 5.5.1) az Őrség 3 hátrányos helyzetű kistelepülésén élőket segítette hozzá a közösségi alapú önsegítés készségeihez (Kercaszomor, Magyarszombatfa, Velemér).

Az Alapítvány képzésekkel és adománnyal támogatta az alternatív pedagógiai kezdeményezések helyi kibontakozását (pl. a Waldorf pedagógia őrségi kezdeményezéseit).

2002 óta évente rendez nyári média tábort videóval és kommunikációval foglalkozó fiatalok számára Őriszentpéteren. 2005-ben a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete támogatásával itt zajlott a közösségi rádiósok egy hetes műhely találkozója.

Az Őri Alapítvány tagja a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért Egyesületnek, mely „Tanulási Partnerségek Kezdeményezése” címmel országos programot valósított meg 2011-ben a Norvég EGT/FM program támogatásával. Ennek keretében az Őri Alapítvány Nyitott Tanulási Központot hozott létre az Őrségi TeleHázban. A helyi szükségleteken alapuló kompetenciafejlesztő képzések számítástechnikai, nyelvi (angol/német/szlovén), kézműves, agrár-informatikai ismeretek, marketing ismeretek, digitális fotózási ismeretek témakörében zajlottak. Az őriszentpéteri Nyitott Tanulási Központ 2013-tól a „NYITOK – hálózat a társadalmi befogadásért” című országos TÁMOP program keretében folytatta tovább a felnőttképzést.

Az Alapítvány 2013-tól, az „Őrség vonzásában” című program keretében (TÁMOP 3.2.13), tanórán kívüli művészeti képzést folytatott zene, vizuális művészetek és előadó művészet területén, helyi oktatási intézmények tanulói számára.

Az Alapítvány kezdeményezésére 2012 októberében civil szervezetek, vállalkozók és önkormányzatok részvételével megalakult az Őrség és Vidéke Élmény Klaszter (ŐR.VID.É.K.). A turisztikai klaszter képviseletével és menedzsment feladatinak ellátásával a 22 alapító tag az Őri Alapítványt bízta meg.

2015-ben két Leader támogatás segítségével befejeződött az egykori gőzmalom külső és belső felújítása. A megújult Malom Látogatóközpont közösségi színtérként működik, kiállításoknak, önszerveződő csoport foglakozásoknak, kulturális programoknak ad otthont, valamint turisztikai szolgáltatásokat nyújt. Udvara kerékpáros pihenő állomás és itt kapott helyett a Vaskarika kerékpár kölcsönző és szerviz.

Nem messze a látogatóközponttól az Alapítvány 2015-ben Leader támogatással létrehozott egy bemutató helyszínt őshonos állatok számára.

Hidak Kapuk és Harangok Kertje címen az Alapítvány tájkert létrehozására készül az őriszentpéteri Árpád-kori műemlék templom környezetében. A Szala völgyében fekvő 10 hektáros területre 2007-ben készült tájépítészeti koncepció terv az Interreg program támogatásával. Távolabbi célja, hogy mezőgazdasági földterületeinek hasznosításával oktatási programot megvalósító mintagazdaságot hozzon létre az Őrségben.

Sülyi Péter