Previous
Next

Kiemelt hírek

Eseménynaptár

december 27, 2021
december 20, 2021
december 13, 2021
december 6, 2021
december 1, 2021
november 29, 2021

Természetvédelem

Őrségi Nemzeti Park

Magyarország tíz nemzeti parkja közül a legfiatalabb a 2002-ben alapított Őrségi Nemzeti Park. A nemzeti park hármas határon elhelyezkedő, 44 000 ha. kiterjedésű területe magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket és a Felső-Rába-völgy nagy részét. Hazánk különleges, folyó és patakok által formált dombvidéke ez, ahol a vizenyős, nehezen járható völgytalpakat dimbes-dombos kavicshátak vonulata övezi. Legjelentősebb folyója a Rába, mely nagy folyóink közül egyedül őrizte meg szabályozatlan medrét.

Az Őrségben a lakosság a honfoglalás óta folyamatosan egy helyben él. Évezredek óta az itt élők a természettel harmóniában élve alakították ki a táj arculatát, kisparcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel megteremtve annak hosszútávon fenntartható sokszínűségét.

Az Őrségi Nemzeti Park területének kétharmadán erdő található, jellemzőek a lombelegyes erdei fenyvesek. A felelősen gazdálkodó Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság saját kezelésű erdeiben a folyamatos erdőborítást biztosító természet-közeli gazdálkodás meghonosítását tűzte zászlajára.

A változatos, mozaikos táj gyepterületeinek megőrzését az Igazgatóság a tájfajta magyar tarka gulya és a muraközi ménes fenntartásával biztosítja. A színpompás kaszálórétek kíváló élőhelyet biztosítanak számos védett fajnak, így a fokozottan védett ragadozó életmódot folytató keleti rablópillének is.

A láp- és mocsárréteket tavasszal sokhelyütt a kígyógyökerű keserűfű és a sárga sásliliom virágpompája díszíti, majd a nyár végétől a kenyérbél cickafark fátyla borul az aranyló kékperjésekre.

Az állatvilág rendkívül változatos. Hazánk leggazdagabb lepkefaunája él a területen. Nemzetközileg védett ritka szitakötőfajok is megtalálhatók itt. A halak közül kuriózum a dunai ingola előfordulása. Hasonlóan ritka a kétéltűek között a Vendvidéken élő alpesi gőte. A terület értékes madarai a fekete gólya, a darázsölyv, a haris, a kék galamb, a keresztcsőrű, a süvöltő és a tüzesfejű királyka. Nagyobb vizek mentén a fokozottan védett vidra is megtalálható. Az őrségi és Rába-menti réteken, nyári éjszakákon hallatja hangját ritka fészkelő madarunk a haris. Az Igazgatóság a sérült vagy fészekből kiesett madarak ellátásáról a Bechtold István Látogatóközpont mellett működő madárvédelmi mintatelepen gondoskodik.

A kulturális és szakrális emlékekben gazdag vidék egyedi településszerkezetet tudhat magáénak. A dombokon kialakított házcsoportokat, gazdasági egységeket szernek nevezzük. A szerek az elnevezésüket jellemzően a megtelepült családról, földrajzi, élővilágbéli, meghatározottságáról, szakrális épületről kapták.

A Rába folyótól délre fekvő szlovén ajkú vidékre a szórvány településszerkezet jellemző, ahol a dombokon, domboldalakon kialakított házcsoportok és a hozzájuk tartozó gazdasági egységek, művelt, legeltetett területek találhatóak.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálásra, természeti értékeinek élményalapú bemutatására. A nemzeti parkba érkezőket erdei iskola, szakvezetéses túrák, bemutatóhelyek várják: Szalafő-Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, Szőcén a Lápok Háza, Kőszegen a Bechtold István Látogatóközpont, Sághegyen a Sághegyi Múzeum. A turisták által is kedvelt Őrség 2007-ben az Európa Bizottság döntése alapján bekerült Európa 10 legvonzóbb turisztikai célpontja közé. 2008-ban pedig az Őrséget egyedüli tájegységként a magyar közönség Magyarország 7 természeti csodája közé választotta.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság jelentős szerepet tölt be az illetékességi területéhez tartozó élővilág megőrzésében, kutatásában, védelmében. Továbbá a hagyomány és a helyi kultúra megőrzésében, ápolásában, valamint jelentősen hozzájárul felelős területkezelése által géntartalékaink megőrzéséhez is.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

H-9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A

Tel.: +36/94 548-036, +36/94 548-034

Fax: +36/94 428-791

Email: orseginp@onp.kvvm.hu