Previous
Next

Kiemelt hírek

Eseménynaptár

Legutóbbi pályázat

Őrségi Tökfesztivál

Az Őrségi Tökfesztivál ötletgazdái az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és a Régiófókusz Kht. Az eseményt 2002 októberében indították útjára, mely az Őrség egyik hagyományos tájterméke, az olajtök köré szerveződik, gazdag kulturális és gasztronómiai programokat kínálva az ide látogató közel 10000 ember számára. Az Őrségi Tökfesztivál egyébként a Nyugat-dunántúli turisztikai Régió Kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye büszke címet is viselheti.

A 80-90 éve itt termesztett olajtöknek erre az időszakra (szeptember vége) esik a betakarítása és magjából nyerik az Őrség „folyékony zöld aranyát”. Ezt az eseményt kívánta a program néprajzilag hitelesen megragadni és köréje egy turisztikai terméket felépíteni. A Tökfesztivál kiválóan nyújtja ki a turisztikai szezont és új összefüggésekben tárja fel a tájegység értékeit az idelátogató vendégeknek. A vendégek nagy része fesztiválturista, akik távolabbi városokból érkeznek és több napot töltenek el a térségben az esemény kapcsán. A program pozitívan járul hozzá a tájegység turizmusgazdaságból származó bevételéhez és a térség szálláshely kapacitása 100%-ban kihasznált a fesztivál napjaiban, ami mintegy 3.000 vendégéjszakát jelent. Ez annak köszönhető, hogy a rendezvény a tájegység és a Nyugat-dunántúli régió egyedi, karakteres, tisztán pozícionált eseménye, amely – kellő marketingaktivitással – országosan is képes figyelmet és érdeklődést kiváltani.

Egy olyan profil-tiszta rendezvényről van szó tehát, ahol vásározóként kizárólag kézműves portékával lehet megjelenni. Egyszerre népszerűsíti a program a hagyományos gazdálkodási formák és kézműves mesterségek termékeit jelentős lökést adva a helyi gazdaságnak. A kézműves vásár mellett 2012-ben debütált az a Helyi Termelői Piac, amely amellett, hogy Őriszentpéter és a térség büszkesége, több ugyancsak nagyon fontos térségi küldetést is betölt: erősíti a hagyományos gazdálkodási formákra építkező helyi gazdaságot, megélhetést biztosít az ezzel foglalkozóknak, friss, egészséges, magyar élelmiszerrel szolgálja ki az itt élőket és az Őrség vendégeit, jó példát mutat, és tulajdonképpen egy önálló turisztikai attrakció szerepet is betölt. A termelői piac azóta minden évben része a Tökfesztivál programkínálatának, amely egyébként az Őrség több településén (Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő, Őriszentpéter), több térségi szereplő, önkormányzatok, civil szervezetek és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának összefogásával valósul meg.

A kézműves vásározók és a helyi termelők száma túllépi a százat is és a legkülönfélébb termékeket kínálják a szörpöktől, lekvároktól, gyógynövényektől kezdve a bőrből és csuhéból készült termékekig és tökkészítményekig.

A Tökfesztiválra mindig is jellemző volt az innovativitás, az állandó megújulás és ezeknek az eredményeknek, vívmányoknak a következetes megtartása és beépítése az éppen aktuális esemény programkínálatába. Néhány ilyen vívmány csak a megemlítés szintjén: a rendezvény több őrségi településre történő kiterjesztése és többnapossá tétele; új eseményhelyszínek bevonása; ingyenes „Tökjárat” közlekedtetése és ezáltal a rendezvényhelyszínek összekapcsolása; a programkínálat folyamatos gazdagítása, sztárfellépők, „nagyzenakarok” megjelenése.

A rendezvény kiemelt programelemei: 1.) Gasztro-programok: tájételek gasztronómiai versenye, öko- és biotermékek seregszemléje, 2.) Gyermekprogramok: népi kézművesség, tökfaragás, vetélkedők. 3. Kulturális programok: népzene, néptánc, színjátszás. 4.) Kézműves kirakodóvásár. 5.) Egyedi programok: Tökkirály-választás, töklámpás felvonulás 6.) Őrségi Termelői Piac, 7.) Neves Sztárvendégek a magyar könnyűzene élvonalából.

Őr Zoltán